Kauppojen hyllyt tyhjenivät viime viikolla tietyn merkkisestä tomaattikastikkeesta. Ostohysterian takana oli julkkiskokki Henri Alén, joka suositteli kyseistä tomaattisäilykettä sosiaalisessa mediassa jakamassaan reseptissä.

Some-reseptiin hullaantuminen villitsi myös perinteistä mediaa. Ainakin Iltalehti ja MeNaiset uutisoivat aiheesta. Lehdet mainitsivat jopa tomaattikastikkeen tuotemerkin nimeltä.

Reseptihurmio on oiva esimerkki sosiaalisen median vaikutusvallasta. Parhaimmillaan hyvä kello kuuluu kauas ja edistää esimerkiksi jonkin tuotteen myyntiä.

Somen merkitystä markkinointikanavana ei siis sovi vähätellä.

somen_merkitysMutta sitten on se kääntöpuoli: jos somessa mokaa, viesti kantautuu pahimmillaan Turusta Nuorgamiin ennen kuin syntipukki edes tajuaa möhlänneensä.

Näin kävi Turku Energialle. Sosiaalisessa mediassa levisi joulun alla raivostunut keskustelu, koska energiayhtiö oli katkaissut vanhukselta sähköt juuri ennen pyhiä maksamattomien laskujen vuoksi.

Some-keskustelijoita kiehutti ennen kaikkea se, että energiayhtiö ei antanut lahjoittajiksi tarjoutuneiden maksaa vanhuksen sähkölaskua. Yhtiö ilmoitti Facebook-sivullaan, ettei se voi yksityisyyssuojan vuoksi luovuttaa asiakkaan tietoja ulkopuolisille.

Ding! Emämoka!

Pian sähköfirma tajusi, että nyt tulee lunta tupaan ja paljon. Lahjoittajien annettiin sittenkin maksaa laskut ja vanhus sai sähköt.

Kun julkinen ruoskiminen ei kuitenkaan laantunut, sähköfirma poisti mokaa märehtineet keskustelut omilta Facebook-sivuiltaan.

Ding! Toinen emämoka!

Ja Turku Energian sättiminen somessa vain kiihtyi. Yritys taipui vielä samana iltapäivänä palauttamaan poistamansa Facebook-keskustelut ja tyytyi odottamaan kohun laantumista.

Tapaus Turku Energia on valitettavan mainio esimerkki siitä, että sosiaalista mediaa ei voi määräillä.

jos_mokaaJos mokaa, kannattaa ennemmin pyytää anteeksi kuin pahentaa tilannetta sensuurilla tai ylimielisillä kommenteilla.

Pahimmillaan some-ryöpytys voi tulehtua asiattomaksi mielivallaksi, jota on hankala pysäyttää. Silti ei pidä väheksyä pahoittelun voimaa.

Rehellinen anteeksipyyntö paikkaa monta pipiä.